PA4TON geeft lezing over storingen in elektrische apparatuur

Op onze verenigingsavond van 9 juli geeft PA4TON een lezing over storingen in elektrische apparatuur.

Aanvang: 20.00 uur.

 • Storing zoeken en repareren.
 • Het methodisch  fout zoeken  in elektrische apparaten.
 • Eigenschappen van onderdelen en meetopstellingen voor  metingen.
 • Metingen om  diagnoses  te stellen in radiozendapparatuur.

Verslag vergadering mei 2019

AFDELINGSBIJEENKOMST 14 mei 2019

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)
Aanwezig:  18 leden en  4 bestuursleden en 1 gast..

 1. Opening
  De voorzitter heet de aanwezigen welkom.
 2. Mededelingen: in juni komt PA0VYL Cor Moerman vertellen over zijn belevenissen bij de RadioControleDienst (RCD). En eind mei begin juni natuurlijk de velddagen In Juli komt pa4TON vertellen over storingen in elektrische apparatuur. In Oktober komt PA1T Timon uit Woudbloem een lezing houden over DX en conteststation. In November hebben we als vanouds de verkoping.
 3. De voorzitter doet verslag over de VR. De besluiten worden besproken.
 4. Rondvraag: een lid vraagt hoe het is het met de herijking van N. Antwoord: daar wordt nog aan gewerkt. Een ander lid deelt mee: binnenkort is de jacht op de Jan Hoektrofee in Groesbeek. Datum: zie site. Een lid deelt mee dat Pa3ciz is overleden. Woonde de laatste jaren in Hoogeveen. Gisteren is hij bij PA1OTK geweest. Het gaat redelijk goed met hem.
  Graag even voor de velddag uitzoeken hoe het zit met de DKARS dat we daar ook aan mee kunnen. Voorzitter gaat dat uitzoeken.
  Een lid deelt mee: PA6POL is actief geweest door een van de leden. De organisator is niet geboren in Drenthe maar heeft wel de goede gewoontes van Drenthe over genomen. Iedere bezoeker werd getrakteerd op een kniepertje. Hij en zijn vrouw zorgden daarvoor.
  PH229XXI/D. Speciale call voor een Fokker in Hoogeveen. Vliegtuig zal op Hemelvaartsdag gaan vliegen.
  Een lid vertelt over PA6POL: Alle leden die langs zijn geweest bedankt voor het bezoek. Samen met een ander lid de boel opgebouwd. Drentsch landschap neemt de molen over van de gemeente Coevorden. Finland was de verste verbinding. Veel Engelsen. Meer Engelse molens gesproken dan Nederlandse en dat was andersom ook zo.e onderhan
 5. Lezing:

  Nico Ebbendorf Niet iedereen kent hem maar hij behoort wel tot onze afdeling. PA3ADU 15 jaar bij ESA gewerkt. In 1998 bij Radiosterrenwacht in Dwingelo gekomen. Een tijdje de boel op een zacht pitje staan ivm privé. Radio astronomie gaat niet over zenden maar ontvangen. Gaat vooral over ruis. LOFAR LOFAR installatie Nieuwe plannen LOFAR 2.0

  LOFAR telescoop voor lage frequenties. 21 cm waterstofenergie. Verkeerdomdraaiende electrons van waterstof. Stralen energie uit. Levert een ‘waterstoflijn’. Op. Waarom zijn radiotelescopen zo groot? Gevoeligheid Resolutie Field of view

  Dwingeloo 25 meter diameter CAMRAS Manchester 76 meter schotel. Schotel weegt 1200 ton Puerto Rick Arecibo 305 meter diameter. Fixed reflector WSRT Westerbork 1970 14×25 meter Golflengte 3 cm-100 cm New Mexico 27 x 25 meter in Y vorm. 27 kilometer Fast in China. Diameter 500 meter. Vorm van de schotel kan per paneel worden bijgeregeld en gemeten. 2016 VLBI Very long baseline interferometry connecting telescopes. Jive. Dit gebeurt tegenwoordig realtime. Knopen ze telescopen aan elkaar. Probleem: grote schotels nodig. Je kunt ook allerlei kleine ontvangertjes neer zetten. Bij schuine inval krijg je tijdsproblemen. Ene signaal komt sneller binnen dan de andere. Dus je hebt een vertraging nodig. Artificial delay. Phased arrays. Hiermee koppel je schotels aan elkaar waarmee je een gigantische radiotelescoop krijgt met een gigantische diameter. Antenne van 2000 km op een heel lage frequentie. Dat is de kern van LOFAR. 24 stations. In NL 14 remote stations. Alleen in NL een telescoop van 140 km. 13 stations in het buitenland. Totaal 130.000 antennes in het veld.

Verslag vergadering april 2019

AFDELINGSBIJEENKOMST 9 april 2019

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)
Aanwezig:  10 leden en  5 bestuursleden.

 1. Opening
  De voorzitter heet alle aanwezigen welkom.
 2. Mededelingen: Voorstellen dit jaar niet in de electron. Dus voorzitter had geen gelijk vorige keer. Excuses hiervoor.
 3. Lezingen: Pa3ADU Nico over LoFar Juni Cor Moerman uit Budel PA0VYL Zijn belevenissen bij de RCD. Juli – storingen in elektrische apparatuur PA4TON 1 en 2 junivelddag
 4. BBQ – vraag van een lid: wat als de BBQ bij twee leden niet door gaat. Bij de beide leden kan het wel maar niet overdekt. Zij zijn aan het verbouwen. Wat doe je dan als het regent. Het lid vraagt of het niet gewoon op de Belt kan. Als vereniging er een bitterballetje in gooit, en iedereen zijn consumpties betaalt, dat kan toch ook. Voorzitter gaat controleren of dat een optie is.
 5. Rondvraag: een lid hoorde via via dat er ook weer activiteiten zijn op het vliegveld in Hoogeveen. Onder de special call PH229XXI. Van 11 mei tot 4 juni. Op QRZ.com staat ook alle informatie. Call heeft te maken met een vliegtuig. Ditzelfde lid heeft ook contact met iemand ivm een lezing.
 6. De voorstellen worden door de voorzitter doorgenomen en in stemming gebracht met het volgende resultaat:

Voorstel 1: Akkoord
Voorstel 2: Akkoord
Voorstel 3: amendement: voor voorstel: onthouding
Voorstel 4: Tegen
Voorstel 5: Tegen
Voorstel 6: Voor
Voorstel 7: amendement: tegen. Voorstel: Voor.
Voorstel 8: voor
Voorstel 9: tegen.
Voorstel 10: tegen.

Verslag vergadering maart 2019

AFDELINGSBIJEENKOMST dinsdag 12 maart 2019

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)

 1. Opening
  De voorzitter opent de vergadering.
 2. Mededelingen

Een nieuw lid meldt zich. Heeft zich aangemeld bij Meppel maar natuurlijk ook van harte welkom bij ons. In de vergadering van april zullen de voorstellen voor de VR worden behandeld.

Meerdere leden zijn ziek. Hoe het met hen gaat, wordt kort toegelicht ter vergadering door verschillende leden. Lees meer

Kort verslag bijeenkomst februari 2019

AFDELINGSBIJEENKOMST 12 februari 2019

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)
Aanwezig:  12 leden en  4 bestuursleden.

 1. Opening
  De voorzitter opent de vergadering.

 2. Lezingen
  Maart: nog niet bekend
  april: voorstellen Verenigingsraad
  mei: PA3ADU over LoFar.
 3. Vossenjagen
  Geen mededelingen.
 4. Rondvraag
  Een lid deelt mee dat er een tentoonstelling is over telefoons (80 jaar telefoon). Die expositie is er neergezet door Engelbert Kohl. Er staat al een nieuwsbericht op de site. Elke dinsdagmiddag kun je er terecht. De zaterdag voor de afdelingsavond is er weer de RQM-dag in Apeldoorn. (9 maart) Een lid heeft een geavanceerde proppenschieter waarmee je een lijn af kan schieten voor je draadantenne. Hij demonstreert zijn proppeschieter. Daarnaast heeft de voorzitter wat filmpjes bij elkaar gezocht die worden afgespeeld. Daarnaast wordt de avond in onderling QSO doorgebracht.