Verslag vergadering mei 2019

AFDELINGSBIJEENKOMST 14 mei 2019

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)
Aanwezig:  18 leden en  4 bestuursleden en 1 gast..

 1. Opening
  De voorzitter heet de aanwezigen welkom.
 2. Mededelingen: in juni komt PA0VYL Cor Moerman vertellen over zijn belevenissen bij de RadioControleDienst (RCD). En eind mei begin juni natuurlijk de velddagen In Juli komt pa4TON vertellen over storingen in elektrische apparatuur. In Oktober komt PA1T Timon uit Woudbloem een lezing houden over DX en conteststation. In November hebben we als vanouds de verkoping.
 3. De voorzitter doet verslag over de VR. De besluiten worden besproken.
 4. Rondvraag: een lid vraagt hoe het is het met de herijking van N. Antwoord: daar wordt nog aan gewerkt. Een ander lid deelt mee: binnenkort is de jacht op de Jan Hoektrofee in Groesbeek. Datum: zie site. Een lid deelt mee dat Pa3ciz is overleden. Woonde de laatste jaren in Hoogeveen. Gisteren is hij bij PA1OTK geweest. Het gaat redelijk goed met hem.
  Graag even voor de velddag uitzoeken hoe het zit met de DKARS dat we daar ook aan mee kunnen. Voorzitter gaat dat uitzoeken.
  Een lid deelt mee: PA6POL is actief geweest door een van de leden. De organisator is niet geboren in Drenthe maar heeft wel de goede gewoontes van Drenthe over genomen. Iedere bezoeker werd getrakteerd op een kniepertje. Hij en zijn vrouw zorgden daarvoor.
  PH229XXI/D. Speciale call voor een Fokker in Hoogeveen. Vliegtuig zal op Hemelvaartsdag gaan vliegen.
  Een lid vertelt over PA6POL: Alle leden die langs zijn geweest bedankt voor het bezoek. Samen met een ander lid de boel opgebouwd. Drentsch landschap neemt de molen over van de gemeente Coevorden. Finland was de verste verbinding. Veel Engelsen. Meer Engelse molens gesproken dan Nederlandse en dat was andersom ook zo.e onderhan
 5. Lezing:

  Nico Ebbendorf Niet iedereen kent hem maar hij behoort wel tot onze afdeling. PA3ADU 15 jaar bij ESA gewerkt. In 1998 bij Radiosterrenwacht in Dwingelo gekomen. Een tijdje de boel op een zacht pitje staan ivm privé. Radio astronomie gaat niet over zenden maar ontvangen. Gaat vooral over ruis. LOFAR LOFAR installatie Nieuwe plannen LOFAR 2.0

  LOFAR telescoop voor lage frequenties. 21 cm waterstofenergie. Verkeerdomdraaiende electrons van waterstof. Stralen energie uit. Levert een ‘waterstoflijn’. Op. Waarom zijn radiotelescopen zo groot? Gevoeligheid Resolutie Field of view

  Dwingeloo 25 meter diameter CAMRAS Manchester 76 meter schotel. Schotel weegt 1200 ton Puerto Rick Arecibo 305 meter diameter. Fixed reflector WSRT Westerbork 1970 14×25 meter Golflengte 3 cm-100 cm New Mexico 27 x 25 meter in Y vorm. 27 kilometer Fast in China. Diameter 500 meter. Vorm van de schotel kan per paneel worden bijgeregeld en gemeten. 2016 VLBI Very long baseline interferometry connecting telescopes. Jive. Dit gebeurt tegenwoordig realtime. Knopen ze telescopen aan elkaar. Probleem: grote schotels nodig. Je kunt ook allerlei kleine ontvangertjes neer zetten. Bij schuine inval krijg je tijdsproblemen. Ene signaal komt sneller binnen dan de andere. Dus je hebt een vertraging nodig. Artificial delay. Phased arrays. Hiermee koppel je schotels aan elkaar waarmee je een gigantische radiotelescoop krijgt met een gigantische diameter. Antenne van 2000 km op een heel lage frequentie. Dat is de kern van LOFAR. 24 stations. In NL 14 remote stations. Alleen in NL een telescoop van 140 km. 13 stations in het buitenland. Totaal 130.000 antennes in het veld.