OM Jaap van der Kolk (PE1CTY) Silent Key

Op 23 december 2023 is Jaap van der Kolk PE1CTY op 84-jarige leeftijd overleden.

Jaap was een radio-amateur op geheel eigen wijze. Hij maakte graag verbindingen op VHF, UHF en op HF vooral op de 80 meter band. Dat deed hij ook veel vanaf het waddeneiland Ameland waar hij met zijn gezin vroeger op vakantie ging. Op de afdelingsbijeenkomsten was hij een vaste gast bij de verkopingen en jaarvergaderingen. Hij heeft in het verleden een aantal malen in de kascommissie gezeten.

Op de 2 meter en op 80 meter hoorde je hem geregeld. Op de 80 meter ook wel eens met een GRC-9 die hij van PA0HTT had overgenomen. Vossenjagen mocht hij ook graag doen op 2 meter en 80 meter zoals bij de Dutch ARDF & Fox Oring. Vanaf 2007 was Jaap lid van de OTC. Ook meldde hij zich geregeld in bij PA4AA van de Veron op 80 meter. Jaap was een enthousiaste zelfbouwer. Toen hij wat kleiner ging wonen, heeft hij nog heel wat spullen aan de afdeling en afdelingsleden geschonken omdat hij deze niet meer kwijt kon in zijn nieuwe woning.

De laatste keer dat hij op een verenigingsavond was voordat hij verhuisde, heeft hij de aanwezige leden getrakteerd op kroketten als dank voor de mooie tijd die hij bij ons had gehad. Dat was een mooi gebaar van Jaap dat erg werd gewaardeerd.

Namens het bestuur en de leden van de Afdeling A26 Hoogeveen wensen wij de familie alle sterkte toe om dit verlies te dragen.

Moge Jaap PE1CTY rusten in vrede.

Namens het bestuur en de leden van Veron afdeling Hoogeveen,
Henk Kremer
Secretaris

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

OM Tinus Pasjes (PA2WIV) Silent Key

Op 1 maart 2023 overleed op 80-jarige leeftijd ons afdelingslid Tinus Pasjes PA2WIV, of zoals hij zelf zei: “PA Twee Weet Ik Veel”.

Tinus was vele jaren lid van de afdeling A26 Hoogeveen. Daarvoor was hij bij de afdeling Twente en ook daar was hij al actief in het bestuur, net als bij de afdeling Hoogeveen.

Bij de afdeling Hoogeveen is hij 16 jaar lang penningmeester geweest tot grote tevredenheid. Tinus was een rustig lid van de afdeling maar kon ook wel prima uit zijn woorden komen. Hij mocht graag  onderlinge QSO’s maken en dat kon hij lang volhouden.

Ook kwam hij veel op de bijeenkomsten van de afdeling en ook op de knutselclub avonden was hij vaak van de partij.

Bij de tamboerronde en de koffieronde (de naam “koffieronde” had Tinus bedacht), was hij ook vaak te horen. Ook was hij tweede operator van de koffieronde.

In de jaren 70 reed Tinus rond met een Opel Kadett met een eigen bouw Halo-antenne horizontaal gepolariseerd boven op het dak en dat viel wel op, ook bij de politie. Maar dat liep altijd goed af, de zendmachtiging kwam voor de dag en dan alles was weer oké.

Ook had hij zijn eigen antennerotor gebouwd. Dat was een ruitenwissermotor van een auto en als uitlezing gebruikte hij daar een universeelmeter voor, en dat werkte goed.

Tinus beleefde de hobby op zijn manier wist overal wat van af maar zat veel op 2 meter en 70 cm ook via repeaters. Packet deed hij ook, dat was pakjes post verzenden; zo noemde hij dat altijd.

Ook kwam hij meestal op de velddagen maar dan op  de  zaterdagmorgen bij de opbouw van de masten. Hij had  dan een boormachine en een losse vertraging bij zich en zorgde ervoor dat de mast omhoog  kwam en met de middag was hij weer weg.

Ook viel Tinus onder de Gouden Speld-dragers van de Veron, die hij had ontvangen voor zijn inzet bij de vereniging. De laatste jaren nam zijn gezondheid af en was hij opgenomen in een verzorgingshuis in Coevorden en later in Gramsbergen, waar zijn vrouw Zwaantje nog woonde, zodat zij beter bij hem op bezoek kon gaan.

Moge Tinus PA2WIV rusten in vrede. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Namens bestuur en leden van Veron Afdeling A26 Hoogeveen
Henk Kremer PE0G
Met dank aan Jan Martens, PD4HDB voor een groot gedeelte van de inhoud van dit SK-bericht)

 

Cor Schönhage, PA3HIN Silent Key

Wij kregen het droevige bericht dat, Cor Schönhage PA3HIN is overleden op 25 jan 2023 op de leeftijd van 90 jaar. Wij wensen familie en vrienden veel sterkte toe met het verlies.

OM Gerard Hommes (PE1OTK) Silent Key

Op 2 augustus overleed Gerard Hommes, PE1OTK. Hij werd 55 jaar.

Veel in het leven van Gerard was gericht op de jeugd. Hij was een zeer gewaardeerd en gedecoreerd lid van de scouting Hoogeveen en zette zich daar met hart en ziel voor in. Met de Jota wist hij drie van de dingen die hij belangrijk vond, met elkaar te combineren: Scouting, jeugd en radio-amateurisme.

Gerard heeft binnen Scouting Hoogeveen, maar daarvoor ook bij de luchtscouts van de voormalige Anthony Fokkergroep, vele functies bekleed, waaronder die van leidinggevende en penningmeester. Daarnaast is Gerard jarenlang vanuit Hoogeveen de drijvende kracht achter het zenden tijdens de Jamboree on the Air (JOTA) geweest, maar ook droeg hij bij aan een aantal Wereldjamborees en landelijke activiteiten. Voor al deze en andere activiteiten is Gerard op 25 juni van dit jaar onderscheiden met het hoogste onderscheidingsteken dat de Scouting in Nederland kent, de Gouden Oehoe. Daarnaast werd hij benoemd als erelid van de Scouting Hoogeveen.

Gerard was een rustige persoon die zichzelf niet op de voorgrond plaatste maar wel graag overal aan meedeed. Met de velddagen op de Ekelenberg in Zuidwolde en later ook in Collendoorn. Veel kinderen van Veron-leden van Hoogeveen zullen zich hem herinneren als hij samen met hen in het zwembad plezier maakte. Gerard deed ook altijd mee aan contesten op de velddagen en het vossenjagen. En ook de jongeren van de scouting waren in die tijd op velddagen aanwezig.

Met het opbouwen en afbreken van de masten en tenten tijdens de velddag hielp Gerard altijd mee. Hij kon goede knopen leggen in de tuidraden van de masten. Dat had hij natuurlijk geleerd bij de scouting. Als Gerard bleef overnachten op de velddagen dan lag hij altijd achter in zijn VW bus te slapen en niet in een tent. Op de velddag van afgelopen juni in Collendoorn was hij ook nog even op bezoek. Hoe ziek hij ook was, hij wou toch altijd even een kijkje nemen bij activiteiten van de afdeling.

Gerard zal door ons worden gemist.

De leden van de afdeling Hoogeveen wensen zijn nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de Veron afdeling Hoogeveen,
Henk Kremer (PE0G) secretaris