th

Iedere zondagavond om 20.30 uur is de Tamboerronde te beluisteren op 145.250 MHz en,  via deze stream. Ronde leider is , Leo PA3ELQ. Inmelden en luisteren kan ook via de EchoLink node PE1MEH-L

Werkt de player niet, klik dan hier

VERON A26 web stream.

Al sinds een tijdje is het mogelijk de tamboerronde, sinds 1984 de wekelijkse zondagavond ronde van A26, ook via een web stream te beluisteren. Vanuit de radio Sjeck van Pa3ELQ, first operator van deze Tamboer ronde, Leo uit Hoogeveen wordt deze op het internet gestreamd. Een mini computer, de z.g.n. Raspberry pi, is de computer waarmee dit allemaal mogelijk wordt gemaakt. En inmiddels is op deze zelfde life stream 24 uur per dag, 7 dagen per week ook veel interessant HAM nieuws te beluisteren. Voor dat dit allemaal werkte zoals dat nu het geval is, is hier heel wat hobbymatig knutselen aan vooraf gegaan.

Regelmatig houden we contact via Skype en delen we onze computer knutsel experimenten en werken we samen aan nieuwe ontwikkelingen. Beide hebben we een gelijke Raspberry pi, versie 2 B aangeschaft waarop we samen gelijkelijk experimenten uitvoeren met de zelfde doelen voorogen. In het begin was dit natuurlijk vooral het ontdekken van dit systeem, het draait onder het besturingssysteem Linux, wat op dat moment nog geheel nieuw voor ons was.

Ons is Leo, PA3ELQ, en ik Renzo, Pe1MEH.

Van de allereerste activiteiten door ons uitgevoerd op de Raspberry pi heb ik naar aanleiding hiervan en uit de ervaringen toenmalig opgedaan, handleidingen op mijn eigen website geplaatst. Deze website draait ook vanuit mijn eigen Raspberry pi. Voor wie daar ook eens wil kijken, de URL is: http://pe1meh.nl-web.net

De allereerste streams van de zondagavond Tamboer ronde werden vanuit de Windows computer van Leo gestreamd. Maar, zo zijden we, dit zou toch ook mogelijk moeten zijn om dit vanuit de Raspberry pi te kunnen doen. Hier begon een lange experimentele fase met veel ups en downs. Om via deze mini computer te kunnen streamen moeten er verschillende programma’s worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Omdat google ons voorheen ook goed had geholpen bij het vinden van de juiste informatie programma’s te installeren en configureren, zou dat nu toch ook geen probleem moeten zijn. Tenminste, dat dachten we, toen nog vol goede moet en hoop. Maar het configureren van de verschillende programma’s bleef ons achtervolgen met foutmeldingen en niet werkende programma’s. voor de liefhebber, we hadden de streamserver “Icecast2”, de stream cliënt Darkice en de VLC media player geïnstalleerd. Icecast, de streamserver werkte al snel probleemloos en zo kon Leo de ronde vanuit zijn Windows PC streamen via de Icecast server op de Raspberry pi. Super, de eerste stap was gezet.

Maar, het zou toch ook mogelijk moeten zijn meer met de raspberry pi stream te doen. Het zou natuurlijk helemaal super zijn wanneer er continu een uitzending op de stream te horen zou zijn. Dus verder experimenteren en prutsen.

Dit bleek niet zo eenvoudig. De cliënt Darkice die hier voor nodig is bleef maar fout meldingen spugen. We hebben zo heel wat foutmeldingen mogen leren kennen maar konden het probleem niet de baas. Uiteindelijk besloten we ons probleem eens te delen op de repeater van NOS en deden hiermee een oproep, of er een andere amateur was die ons zou willen helpen. Hierop reageerde Marco, PE1NWK uit De Meeren, regio Utrecht. Via een intensieve mailwisseling, en remote assistentie, heeft hij uiteindelijk al vrij snel door waar ons probleem zit. Het configuratie bestand wat handmatig aangepast moet worden, hadden wij telkens in MS Notepad gedaan. Dit blijkt in veel gevallen voor het bewerken van Linux bestanden een doodzonde. Zonder dat wij dat wisten, evenzo voor ons onzichtbaar, zorgde dit voor extra code in de bestanden die ze voor Linux onwerkbaar maakten. Dit verklaarde de meeste foutmeldingen die wij hadden gezien. Nadat Marco de foute code uit het configuratie bestand had verwijderd werkte Darkice wonder boven wonder, en bij ons voor het eerst zonder foutmeldingen. Hulde Marco! Geweldig bedankt!

Inmiddels kon de A26 Tamboerronde worden gestreamd via de input van de inmiddels door ons aangeschafte externe uSB audio kaart. Maar het wilde nog maar niet lukken audio bestanden van af de Raspberry pi of ook life streams van andere streams direct door te geven. Hierbij heeft uiteindelijk Google ons weer mogen helpen en vonden we de oplossing. Om dit mogelijk te maken moesten we nog een z.g.n. virtuele audio kaart simuleren. Dit eenmaal gedaan werkte dit ook. Wat geweldig, wat mooi dat dit allemaal kan met zo’n super klein en eenvoudig ogend computertje. Maar Ok, dan enerzijds een directe doorgift van lokaal afgespeelde podcast bestanden, anderzijds zondag avond de ronde life moeten streamen. Hoe doen we dat zonder dat dit erg ingewikkeld word. De oplossing hebben we gevonden op de Windows computer van Leo. Hier is Edcast geïnstalleerd en daarnaast de Shoutcast stream server. In de configuratie van de shoutcast server is een aanpassing gedaan waardoor deze stream alleen lokaal binnen Leo’s eigen netwerk werkt. Hierdoor kan de VLC media player de stream die hier word aangeboden via het lokale IP adres benaderen. En hierdoor is het mogelijk dan op deze manier de zondagavond te schakelen naar de life uitzinding van de tamboer ronde.