VR 2021

Voorstellen VR

Er kan nog steeds een mening gegeven worden t.a.v. de VR voorstellen!!.

cubesat in space

Via het SCH van Jan Martens PD4HDB

Vanaf 1 januari 2021 zijn er meer dan 1350 van deze satellieten gelanceerd. 1200 met succes in een baan om de aarde ingezet en 90 zijn verloren gegaan. Afm. zijn 10x10x10 cm en wegen 1.33 kg. De foto’s komen van Doug, N6UA, die gaf in de USA een lezing van 117 pagina’s welke ik van hem ontvangen heb.
afb van logboek afb van CubeSat afb CubeSat what's insite afb CibeSat in space

Sommige amateurs verkopen ook alles!

QSL-kaart PA0IJM Op Ebay staan duizenden advertenties van oude, gedateerde QSL kaarten. Prijzen variërend van een paar dollar tot tientallen dollars. Zo vond ik de qsl kaart van Jan Kikkert, PAoIJM, terug.

Joop, PA3JD.

Tinus PA2WIV opgenomen in verzorgingshuis

Hallo allemaal,

Tinus PA2WIV is opgenomen in het verzorgingshuis Clara Feyoena Heem .
Dit in verband dat Tinus niet in huis kon blijven omdat zijn Vrouw Zwaantje ook,
in het ziekenhuis lag.
Zwaantje is inmiddels weer in huis maar kan hem nog niet zelf verzorgen op dit moment,maar hoopt dat in de toekomst wel weer te kunnen.
Wie hem een kaartje wil sturen hier het adres,

Tinus Pasjes afdeling de Esch kamer 8.
Clara Feyoena Heem.
Rheezerweg 73 7771 TD Hardenberg.

Gaat er wat veranderen hou ik u op de hoogte.
Vgr Jan PD4HDB

Satelliet verbindingen met USA PD4HDB

Zaterdagmiddag 6 mooie satelliet verbindingen gemaakt met de USA. Met als uitschieter N6UA in DN-71-QD 7680KM. Hij werkte met een portable station 2 x FT 817 en een Arrow antenne. Was zeer blij met de verbinding. New DXCC voor hem. Maakt ook verbindingen in CW, zie foto rode cw sleutel. Hij schreef dat het signaal van mij ‘a very strong signal’ was 73 Jan PD4HDB.

Lees meer

Online lezing portable verbindingen maken via amateursatellieten

Setup van PA1IVO

Setup van PA1IVO

Amateursatellieten vallen onder de vele interessante technieken van onze veelzijdige radiohobby. Als radioamateurs hebben we de beschikking over meerdere satellieten die we kunnen gebruiken voor het maken van radioverbindingen. Op vrijdagavond 16 april 2021 houdt Ivo Klinkert PA1IVO een online lezing over portable verbindingen maken via amateursatellieten. Ivo legt uit hoe te beginnen met deze vorm van experimenteel radio onderzoek.

In deze online lezing portable verbindingen maken met amateursatellieten legt Ivo specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uit. Om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten radioverbindingen te maken. Het zogenaamde ‘portable (/P)’ werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten. Met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar Watt aan vermogen. Is het niet geweldig als je bij je vakantiehuisje in Denemarken met je draagbare radiostation een QSO maakt met een tegenstation op Tenerife?

Lees meer

VERON PACCdigi contest

PACCdigi contest

17 april 2021 is het zover! Naast de bestaande en zeer bekende PACC contest zal er op 17 april 2021 gestart worden met een digitale contest: De VERON PACCdigi contest.

De eerste versie zal gebruik maken van de overbekende modes RTTY en FT8 en zal 12 uur duren, van 12:00 UTC tot 23:59 UTC.

RTTY/FT8

Gezien de opbouw en de mogelijkheden van de bestaande digitale software is er niet gekozen voor de provincies als multiplier, maar voor de eerste 4 posities van de QTH locator. En ja, natuurlijk alleen als deze locator door een Nederlands station wordt gegeven. Deze keuze heeft als voordeel dat zowel voor RTTY als voor FT8 de standaard manier van werken kan worden gebruikt. In RTTY dient de exchange te worden ingesteld op de eigen locator, bijvoorbeeld JO22. Bij FT8 dient het standaard QSO gevolgd te worden, dus compleet met locator.

PACCdigi

Het is bij de PACCdigi contest de bedoeling om met zoveel mogelijk Nederlandse en buitenlandse stations verbinding te maken. Voor buitenlandse stations tellen echter alleen de verbindingen met Nederlandse stations. Dit zal weer kunnen leiden tot een wat groter aanbod van stations. Toch leuk om eens aan de andere kant van de pile-up te zitten.

Software

Wij adviseren het gebruik van de N1MM+ contest logger als “drager” van de contest. Met deze software kan RTTY standaard als mode gekozen worden. Tevens is het mogelijk om N1MM+ te gebruiken als logger voor FT8 als protocol met WSJT-X. Dit maakt het wat simpeler om de uiteindelijk gewenste Cabrillo file te genereren, die nodig is om het log naar de logautomaat (de robot) te sturen. Uiteraard is het mogelijk om ook andere logging software dan N1MM+ te gebruiken.
Het contestreglement staat op de VERON website onder het hoofdmenu ‘Contests’, waar ook een verkorte handleiding te vinden is voor het configureren van de software. Het is van belang om ruim voor het begin van de contest de logging software te configureren en te testen.

Wil van der Laken PA0BWL
PACCdigi contestmanager
paccdigi.manager@veron.nl

Operating Practice AMSAT-NL

Een paar handvatten voor het werken met de FUNcube satellieten zijn achtereenvolgens:

Update je omloop gegevens in je gekozen sat-track software
Test de rotor verbinding indien je met gerichte antennes kan werken.
Begin altijd met luisteren voordat je gaat zenden
Gebruik het liefst een ‘ full duplex’ combinatie
En zoveel mogelijk de USB modulatie voor de downlink
Bij manueel tunen: Tune de frequentie die het hoogste is.
Dit kan de uplink of de downlink zijn.
Bij drukke satellieten: maak één QSO en laat dan de satelliet weer vrij
Geef voorrang aan mobile, portable en QRP stations

Lees meer, AMSAT-NL

Diverse activiteiten van onze afdeling