Afstandsrecord 2 meter verbroken: meer dan 5000 km via tropo

Afstandsrecord 2 meterEr is een nieuw afstandsrecord op 2 meter via troposferische propagatie behaald: de 5000km-grens is zelfs een aantal keren doorbroken. Op 27 en 28 augustus 2020 zijn historische verbindingen gemaakt in de 2m-band tussen de Canarische eilanden en het Caraïbisch gebied.

Stations op Canarische eilanden grijpen hun kans

Al langer zochten amateurs op de Canarische eilanden (EA8RH, EA8DEC, EA8CSB en EA8CXN) naar mogelijkheden om verbindingen te maken met stations in het Caraïbisch gebied op 2 meter. Ze waren geïnspireerd geraakt door eerdere 2m-verbindingen tussen de Kaapverdische eilanden en de Caribbian. Regelmatig hadden ze hierover onderling contact via e-mail en sociale media. In de avond van 27 augustus, maar ook op 28 augustus was het zover. Cesar Regalado (EX8CXN) rapporteert op zijn website negen FT8-QSO’s. Van deze negen zijn er maar liefst zes met een afstand boven de 5000 kilometer. De grootste gerapporteerde afstand bedraagt 5242,61 kilometer, tussen EA8CXN (IL18sk57) en NP4BM (FK68lm70).

Overigens waren die grote afstanden niet alleen mogelijk met FT8: Cesar bericht ook over twee SSB-verbindingen met het Caraïbisch gebied. Hij maakte SSB-verbindingen met FM5CS over een afstand van 4842 km en met FG8OJ over een afstand van 4780,9 km. Van beide QSO’s bestaat er een registratie in de vorm van een YouTube-video: QSO met FM5CS en QSO met FG8OJ.

Afbeelding troposfeer forecast 27-08-2020

Troposferische propagatieverwachting van 27 augustus 2020

Al eerder dit jaar waren er op 2 meter grensverleggende verbindingen tussen Puerto Rico en D4VHF op Kaapverdische eilanden. Bijzonder is dat de verbindingen nu met de Canarische Eilanden (EA8) zijn gemaakt. EA8 ligt veel noordelijker. Aan de tropo-kaartjes is te zien dat de duct zich uitstrekte tot aan Portugal/Zuid-Spanje (CT/EA7). Echter op moment van schrijven is niet bekend of er ook daadwerkelijk verbindingen met CT/EA7 zijn gemaakt.

Propagatie-mechanisme

De warme Sahara-wind, vol stof, die van van oost naar west waait, is de belangrijkste factor voor enorme duct-gebieden die zo nu dan boven de Atlantische oceaan ontstaan. De warme droge lucht vormt een dun deken bovenop de relatief koude en vochtige lucht direct boven de oceaan. Deze temperatuurinversie zorgt voor buiging van de VHF-radiosignalen naar het aardoppervlak toe. Het is bijzonder als je bedenkt dat daardoor meer dan 5000 km kan worden overbrugd. Vroeger leerden we dat voor VHF-signalen de standaard radiohorizon op gemiddeld 250 km ligt. Inmiddels weten we dat troposferische propagatie veel verder gaat, tot wel 1000 – 1800 km. En in uitzonderlijke gevallen dus zelfs tot meer dan 5000 km.

Historisch overzicht

Nieuw afstandsrecords tussen EA8CX en NP4BM

Vanaf 15 juli 1989 stond het wereldafstandsrecord op 2 meter via tropo op naam van KH6EME (Hawaï, BK29go) en XE2/N6XQ (DL29cs). Het betrof toen een CW-verbinding over een afstand van 4151 km.

Op 21 augustus 1999 verbrak Lieb KH6EME (Hawaï, BK29go) zijn eigen record door een verbinding te maken met W1LP/mm (DL51ce) over een afstand van 4754 km. Bijzonder was dat het nu een SSB-verbinding betrof. De eerste verbinding op 2 meter tussen Hawaï en de VS was overigens al in 1957, tussen Ralph Thomas (KH6UK) en John Chambers (W6NLZ), over een afstand van 4087 km.

Door de activiteiten van D4VHF/D41CV op de Kaapverdische eilanden zijn sinds 2019 de records steeds weer verbroken. Het laatste tropo-wereldrecord stond op naam van GM0EWX (IO67ul) en D41CV (HK76mu). Zij maakten op 1 januari 2020  een FT8-verbinding over een afstand van 4769 km.

Op 27 en 28 augustus is dat record dus een aantal keren verbroken. De grootste overbrugde afstand bedraagt 5242,61 km, tussen EA8CXN (Tenerife) en NP4BM (Puerto Rico).

Grensverleggend

De 2m-band is nog steeds immens populair: grensverleggende experimenten worden nog steeds uitgevoerd en de resultaten zijn navenant, zoals we vorige week weer hebben kunnen ervaren.

Meer informatie

Zowel op het blog van EI7GL als op de website van EA8CXN vind je nog meer details over deze gedenkwaardige verbindingen op 2 meter.

Met dank aan Rob PE1ITR voor het aanleveren van diverse teksten voor dit artikel en aan Gerard PE1BBI voor het uitzoeken van het historisch overzicht.

Lees meer

Schotel Dwingeloo actief tijdens ATV Contest in september

Schotel Dwingeloo

Op zondag 13 september zal de grote schotel in Dwingeloo (25 mtr doorsnede) actief zijn tijdens de ATV contest. Er kan alleen worden ontvangen, omdat het niet is toegestaan om met de schotel beneden de 10 graden elevatie te zenden. Met de enorme gain van deze schotel krijgen niet alleen de grote, maar ook de kleine stations de kans om een mooi scherp plaatje in Dwingeloo neer te zetten, waarvan ook een foto wordt gemaakt en op verzoek toegestuurd. Ontvangen zal worden onder de call PI9CAM en de operators zijn Jan PA3FXB en Jaap PA0T. We zijn qrv op 70cm, 23cm en 13 cm. En ook DATV is mogelijk, ook op 2 mtr.

Vanwege de Corona voorschriften kan maar vier uur gebruik worden gemaakt van de schotel en we zijn daarom alleen maar qrv van 8.00 – 12.00 uur locale tijd op zondagochtend (6.00 – 10.00 uur GMT).

Afspraken kunnen helaas niet via 2 meter gemaakt worden vanwege het genoemde zendverbod. We maken gebruik van de internetapplicatie DXSpot , zie https://dxspot.batc.org.uk/. Een account aanmaken is noodzakelijk, doe dit tijdig. Ook kan er gedurende deze vier uur via Whatsapp gecommuniceerd worden met telefoonnr 06 86875497.

Het kan zijn dat Coronaregels worden aangescherpt, waardoor het evenement niet kan doorgaan. Wij zullen dit tijdig kenbaar maken.

Voor eventuele vragen of skeds: Jaap PA0T ( jaap.last@ziggo.nl ) of Jan, PA3FXB ( jvm@netvisit.nl ).

Velddagen september

Bijeenkomsten

I.VM het corona-virus heeft het bestuur besloten om alle bijeenkomsten te annuleren tot nader order. Op advies van overheid, RIVM en het hoofdbestuur van de VERON proberen we het verspreiden van het virus tegen te gaan.

Jaarverslag 2019 door de secretaris

  1. Opening
    De Veron heeft als doelstelling het radiozendamateurisme in al zijn facetten te ondersteunen en te verbeteren. En er zijn nogal wat facetten aan onze hobby: evenementen, DX-en, zelfbouw, contesten, competities en natuurlijk de velddagen. En dat alles kan zowel individueel vanuit de eigen shack of gezamenlijk in een van onze rondes of op onze bijeenkomsten en velddagen. De afdeling Hoogeveen heeft wat dat betreft binnen haar leden op elk gebied van de hobby wel liefhebbers, van knutselaars tot contesters, van phone tot cw, van digitaal tot analoog, van zenden tot luisteren van HF tot UHF, rechtstreeks of via een satelliet.

    2.
    Ledental
    Het ledental van de afdeling blijft behoorlijk stabiel. In 2019 heeft de afdeling 87 leden. Dat is drie meer dan in 2018. Volgens het ledensysteem van de Veron, het VAS was de opbouw van het ledenbestand als volgt: 80 gewone leden, vijf gezinsleden, een erelid en een gesproken Electronlid (zo staat dat nog steeds vermeld).

Lees meer

Verslag bijeenkomst januari 2020

AFDELINGSBIJEENKOMST 14 januari 2020

Plaats: Café-restaurant Haverkort – De Belte (Gem. Hardenberg)
Aanwezig:  9 leden en 5 bestuursleden. Lees meer

Leden gezocht voor lezingen

Heb je een leuke hobby naast de radiohobby of houd je je bezig met een specifiek onderdeel van de hobby en weet je hier veel van?

Misschien is het dan leuk om de andere leden van de afdeling hierover te vertellen. Dat kan met een powerpoint of filmpjes maar dat hoeft niet. Het kan ook prima zonder.

Mocht je een leuk onderwerp hebben voor een lezing, meld je dan aan bij Albert of stuur een bericht via het contactformulier op de site.

Albert, NL 12621, zal in december een lezing houden over zijn luisterhobby.

Lever QSL-kaarten op de juiste manier aan!

De QSL-manager merkt dat het aanleveren van QSL kaarten niet altijd op de juiste manier gebeurt. Het zit ‘m met name in de volgorde van de kaarten die niet klopt. Dit kost de QSL manager veel tijd. Sommigen doen er nul moeite voor en sommige personen kennen het ABC schijnbaar niet. 

Bij speciale stations graag de QSL-manager erbij zetten. En ook graag de kaart bij het land waar de QSL-manager zit, niet waar de amateur woont. Dit scheelt de QSL-manager veel werk. 

Hier vindt u alle informatie rondom het sorteren van QSL-kaarten.