Gerard Hommes PE1OTK, SK

BBQ 16 augustus

Op 16 augustus wordt de BBQ georganiseerd. Locatie: Slagenweg in Collendoorn. Opgave svp aan Leo Hulzentop PA3ELQ.

Er kan niet gepind worden, dus Contant betalen!!

Tweeduizendste Tamboerronde op 28 augustus 2022

Al sinds 1984 wordt door de VERON-afdeling Hoogeveen (A26) de Tamboerronde gehouden. Leo PA3ELQ is al sinds jaar en dag first operator van deze ronde. Vanuit zijn shack houdt hij op zondag 28 augustus de tweeduizendste ronde. Een moment om even bij stil te staan.

Meeluisteren? De ronde vindt elke zondag plaats op 145,250 MHz en kan ook worden gestreamd. Kijk op de website van VERON-afdeling A26 voor meer informatie: Webstream Tamboerronde.

VHF radio in cockpit

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat een VHF frequentie een FM signaal is.
Pas tijdens de zendamateur cursus kwam ik erachter dat de VHF luchtvaart frequenties een AM modulatie hebben. Nu omschakelen naar FM modulatie zou veel te duur en omslachtig zijn, alle radioapparatuur zou wereldwijd op hetzelfde moment vervangen moeten worden.
Het bedieningspaneel is simpel met twee frequentie displays waarvan de linker actief is en de rechter stand-by (selectie) staat. Een transfer knop en een “test” knop. Dit is eigenlijk een squelch knop, indrukken en het ongefilterde signaal is hoorbaar. Handig voor het ontvangen van verafgelegen radiostations die nog te zwak zijn om boven de squelch grens uit te komen (bv het alvast uitluisteren van een weerbericht).
Standaard zijn er drie VHF radio’s aanwezig in de cockpit. Een voor de communicatie met de verkeersleiding, een voor het uitluisteren van de noodfrequentie 121.50 MHz en een voor de continue datatransmissie d.m.v. ACARS (Aircraft Communications and Reporting System).
Hiermee kan automatisch technische en operationele informatie uitgewisseld worden met de vliegtuigmaatschappij of met de verkeersleiding. Ook de hele cockpit “administratie” wordt hiermee digitaal afgehandeld.
Met speciale software kan elke zendamateur deze ACARS informatie “meelezen”.
Regelmatig is op de noodfrequentie een ELT (Emergency Locator Transmitter) signaal te horen van een geactiveerd noodbaken van een vliegtuig. Dit wordt dan gelijk doorgegeven aan de verkeersleiding die dit weer doorgeeft aan een SAR (Search and Rescue) instantie voor verdere evaluatie.
Ook kan deze noodfrequentie gebruikt worden door de verkeersleiding als ze je op de gewone frequentie niet kunnen bereiken.
Ik heb weleens meegemaakt dat zonder dat ik het wist de radio “overleden” was en ik op een gegeven dacht:“het is nu al erg lang stil op de frequentie”. Ook dan is de noodfrequentie handig om weer in contact te kunnen komen met de verkeersleiding.
Je wilt toch echt voorkomen dat er plotseling twee F-16’s naast je vliegen omdat de verkeersleiding je niet kan bereiken en het niet “vertrouwt”.

Egbert Theune
PH7KLM

PE1OTK,Gerard Hommes onderscheiden

Gerard Hommes onderscheiden door Scouting Nederland met hoogste waarderingsteken

Zaterdagmiddag 25 juni 2022 is aan Gerard Hommes van Scouting Hoogeveen de Gouden Oehoe uitgereikt, een van de hoogste waarderingstekens die Scouting in Nederland kent. Het bestuur van Scouting Hoogeveen wilde graag, na alle jaren dat Gerard als “dieselmotor van de vereniging” vele raderen draaiende heeft gehouden, haar grote waardering hierover uitspreken.

Waslijst
Gerard heeft binnen Scouting Hoogeveen, maar daarvoor ook bij de luchtscouts van de voormalige Anthony Fokkergroep, vele functies bekleed, waaronder die van leidinggevende en penningmeester. Daarnaast is Gerard jarenlang vanuit Hoogeveen de drijvende kracht achter het zenden tijdens de Jamboree on the Air (JOTA) geweest, maar ook droeg hij bij aan een aantal Wereldjamborees en landelijke activiteiten. Nog steeds is hij kampstaf van scoutingterrein Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen en is hij vraagbaak voor de vereniging. En de waslijst van verdiensten houdt daar niet op.

Scouting, da’s pas leven!
“Gerard heeft getoond als gedreven scout zijn best te hebben gedaan onderdelen naar een hoger niveau te brengen. Hij heeft daarbij bijgedragen aan de continuïteit van de activiteiten op zowel
groepsniveau als op regionaal en landelijk niveau. Gerard leeft scouting, zelfs tijdens zijn ziekte is dit zijn eerste aandachtspunt.”, gaf de beoordelingscommissie als onderbouwing bij het toekennen van het waarderingsteken.

Erelid
Gerard ontving zaterdagmiddag niet alleen de Gouden Oehoe, maar ook het ereteken waarmee hij is erkend als erelid van Scouting Hoogeveen. In de ruim 75 jaar dat de vereniging nu bestaat is het erelidmaatschap slechts een maal eerder toegekend en wel aan Cees Methorst.

Rustig aan
Na jarenlang druk te zijn geweest voor Scouting is Gerard tegenwoordig genoodzaakt het wat rustiger aan te doen. Ziekte maakt dat hij niet meer alles kan wat hij graag zou willen, maar hij
geniet van alle drukte rondom Scouting en komt graag langs bij activiteiten. Hij volgt met grote interesse de voorbereidingen van de aanstaande Wereldjamboree in Zuid Korea volgend jaar waar een nieuwe lichting enthousiaste scouts vanuit Hoogeveen naar toe gaat, zowel als troepstaf als als deelnemer.

Tekst: Simone Wunnink

Bron: Regio Hoogeveen

Mededeling Stichting Service Bureau VERON

Service BureauOp dit moment zijn er weer een drietal artikelen toegevoegd aan het assortiment van het Service Bureau.
Zo is er de eerste druk van Kanaal 3700 als PDF te downloaden. Er is nog steeds vraag naar dit boekwerkje en zeker nu komend jaar februari het 70 jaar geleden is dat de Watersnoodramp van 1 februari 1953 plaatsvond.

Lees meer

Lezingen bij onze afdeling

Dinsdag 13 september 20.00 uur,

Hans PA0JBG, De jacht op weerballonnen

Dinsdag 11 oktober 20.00 uur.

Nanne Hoekstra, PA0GIL  “alternatieve ontvangst mogelijkheden”

Dinsdag 13 december 20.00 uur

Joop PA3JD, De ontwikkeling en toepassing van radar in de luchtoorlog boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog