Eerste VERON-afdelingen gaan weer “open”

Langzaam maar zeker wordt het weer mogelijk om elkaar persoonlijk, in kleine groepen te ontmoeten. Dat geldt ook voor VERON-afdelingen. Zo gaat bijvoorbeeld VERON-afdeling Den Haag vanaf 9 juni weer “open”. Daarbij hanteert de afdeling wel een strikt COVID-19-protocol, dat bijvoorbeeld voorschrijft dat het maximum aantal deelnemers aan een bijeenkomst twaalf bedraagt. Om dat goed te organiseren, wordt gebruik gemaakt van een online reserveringssysteem. In de afdelingsnieuwsbrief van juni wordt het gehele COVID-19-protocol uitgelegd.

Livestream zonsverduistering op 10 juni vanaf Radiotelescoop Dwingeloo

CAMRAS-schotel DwingelooOp donderdag 10 juni vanaf 11:00 is vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien: de maan schuift dan een stukje voor de zon. De Radiotelescoop Dwingeloo zal deze zonsverduistering volgen en de metingen presenteren tijdens een livestream. Daarbij wordt samengewerkt met de Werkgroep Leidse Sterrewacht.

Meer informatie op camras.nl: Livestream zonsverduistering 10 juni

DDAC

De VERON organiseert onder de naam Digital Dutch Activity Contest (DDAC) vanaf 1 april op 2m en 70cm elke maand een digitale mode contest op de woensdagavond tussen 17 en 20u UTC. Op de 1e woensdag van de maand alleen op 2m en op de 2e woensdag op 70cm.

De regels van de contest zijn hier als PDF document te downloaden.

Meer: https://vhf-uhf.veron.nl/vanaf-nu-elke-maand-een-vhf-uhf-digitale-mode-activiteitscontest/

PD4HDB qso’s satelliet RS44

Vanuit het SCH: Vrijdagavond nog via de satelliet RS 44 met 6 Amerikanen gewerkt. Dat ging goed. De baan was gunstig voor mij. De laatste verbinding was met een vertrokken Nederlander, ex PE1MBI, nu KR1ST. Stuurde ook nog even een mail.

Tinus PA2WIV opgenomen in zorgcentrum Aleida Kramer

Tinus PA2WIV is opgenomen in zorgcentrum Aleida Kramer

Adres: M v.d Thijnensingel 1
7741GB Coevorden
Afdeling Pronkakker, kamer 18.

 

MorseDuino

Knutselaars, is er belangstelling voor het bouwen van de MorseDuino cw decoder. Marcel PE1JNW kan goedkoop printen laten maken in China. En gemakkelijk de chip programmeren.

Morseduino gebouwd PA3ELQ

Morseduino gebouwd (PA3ELQ)

Print moerseduino

Print morseduino

Heb eventueel (pa3elq) voor de lievhebber nog een printje liggen, zonder componenten.

Operating Practice AMSAT-NL

Een paar handvatten voor het werken met de FUNcube satellieten zijn achtereenvolgens:

Update je omloop gegevens in je gekozen sat-track software
Test de rotor verbinding indien je met gerichte antennes kan werken.
Begin altijd met luisteren voordat je gaat zenden
Gebruik het liefst een ‘ full duplex’ combinatie
En zoveel mogelijk de USB modulatie voor de downlink
Bij manueel tunen: Tune de frequentie die het hoogste is.
Dit kan de uplink of de downlink zijn.
Bij drukke satellieten: maak één QSO en laat dan de satelliet weer vrij
Geef voorrang aan mobile, portable en QRP stations

Lees meer, AMSAT-NL

Leden gezocht voor lezingen

Heb je een leuke hobby naast de radiohobby of houd je je bezig met een specifiek onderdeel van de hobby en weet je hier veel van?

Misschien is het dan leuk om de andere leden van de afdeling hierover te vertellen. Dat kan met een powerpoint of filmpjes maar dat hoeft niet. Het kan ook prima zonder.

Mocht je een leuk onderwerp hebben voor een lezing, meld je dan aan bij Albert of stuur een bericht via het contactformulier op de site.

Lever QSL-kaarten op de juiste manier aan!

De QSL-manager merkt dat het aanleveren van QSL kaarten niet altijd op de juiste manier gebeurt. Het zit ‘m met name in de volgorde van de kaarten die niet klopt. Dit kost de QSL manager veel tijd. Sommigen doen er nul moeite voor en sommige personen kennen het ABC schijnbaar niet. 

Bij speciale stations graag de QSL-manager erbij zetten. En ook graag de kaart bij het land waar de QSL-manager zit, niet waar de amateur woont. Dit scheelt de QSL-manager veel werk. 

Hier vindt u alle informatie rondom het sorteren van QSL-kaarten.